Deoarece acest articol cuprinde si o parte practica, pentru o buna desfasurare a lucrurilor am sa te rog sa il parcurgi in intregime si abia pe urma sa incepi exercitiile prezentate.
Dupa cum poate ca stii deja, meditatia ne ajuta sa ne relaxam si sa ne deconectam de la probleme zilnice; ea ne ofera ocazia sa luam o pauza de la toate maruntisurile care ne preocupa in mod constant, permitandu-ne sa traversam cateva momente de liniste si pace.
Un lucru esential de care avem nevoie atunci cand vine vorba despre meditatie este persevernta. Vei vedea ca daca iti acorzi zilnic minim 10-15 minute pentru aceasta activitate, pe masura ce trece timpul, vei obtine tot mai repede starea de relaxare – care va fi din ce in ce mai profunda.
Pentru a ajunge sa ne putem relaxa cu adevarat si sa ne eliberam mintea de ganduri trebuie insa sa invatam sa meditam cat mai corect. Asadar, in cele ce urmeaza, iti voi prezenta o tehnica foarte simpla de meditatie, care poate fi pusa in practica usor de orice incepator.
Inainte de a incepe, este necesar sa subliniez ca un factor deosebit de important in meditatie – si nu numai – il reprezinta respiratia, rolul ei fiind esential in explorarea sinelui si (pentru cei interesati) chiar in initierea spirituala.
Poti verifica daca respiri corect in modul urmator: aseaza-ti palma mainii drepte pe torace iar pe cea a mainii stangi pe abdomen. Acum inspira adanc. Daca mana care s-a miscat este cea stanga te felicit deoarece respiratia ta este abdominala iar asta inseamna ca respiri corect. Daca mana care s-a miscat este cea dreapta inseamna ca ai o respiratie toracica si atunci iti recomandat sa urmezi pasii de mai jos, pentru a ajunge la cea abdominala:
pasul 1
INSPIRATIA
Avand abdomenul si umerii relaxati, tine spatele drept si expira complet, astfel incat sa iti golesti plamanii. Acum aseaza-ti ambele palme pe abdomen si relaxeaza-l. Te rog sa iti focalizezi atentia asupra respiratiei si sa inspiri adanc pe nas, lasand abdomenul sa se umfle (cu ajutorul palmelor vei putea simti cum acesta se umfla).
pasul 2
RETINEREA RESPIRATIEI
Dupa ce ai inspirat retine-ti respiratia timp de 4 secunde.
pasul 3
EXPIRATIA
Incepi sa expiri usor pe gura, tragand abdomenul spre interior. Este de preferat ca expiratia sa dureze 8 secunde, astfel incat plamanii sa se goleasca complet.
pasul 4
PAUZA
Acum, pret de cateva secunde, fa o pauza pana la urmatoarea inspiratie, pentru a permite abdomenului si diafragmei sa se relaxeze.
Este indicat sa repeti acest exercitiu timp de cateva minute, de doua ori pe zi. Cu aceasta repetitie zilnica in cele din urma vei ajunge sa inlocuiesti respiratia toracica cu cea abdominala, iar beneficiile le vei simti permanent, nu doar atunci cand meditetzi. Respiratia constienta te va ajuta sa te relaxezi mai usor (scapand astfel de stres), sa te ancorezi in momentul prezent si sa fii in contact direct cu trairile tale. Drept urmare, te incurajez sa iti faci o rutina din acest exerctiu.
Acum, dupa ce am lamurit partea cu respiratia, mergi intr-un spatiu in care poti avea parte de liniste si, pentru a crea un cadru placut si relaxant, aprinde un betisor parfumat si o lumanare. Incepe meditatia.
pasul 1
POSTURA
Aseaza-te in pozitia sezut pe marginea scaunului, cu talpile complet pe sol, la o distanta una de alta egala cu distanta dintre umeri (daca esti femeie vei tine talpile orientate catre exterior la 45 de grade, iar daca esti barbat vei tine talpile paralele), mainele stand relaxate pe coapse.
(daca te simti mai comfortabil poti alege pozitia lotusului – tine capul drept, pieptul destins, pelvisul impins usor inainte, spatele drept nefortat, iar mainile aseaza-le pe genunchi, cu palmele deschise, orientate in sus)
pasul 2
RESPIRATIA
Inchide ochii si respira adanc de trei-patru ori. Inspira profund si expira lent (foloseste respiratia abdominala).
pasul 3
VIZUALIZAREA
Imagineaza-ti un loc deosebit, in care te simti bine si care este foarte luminos. Privesti admirativ in jurul tau si simti cum fiecare por al fiintei tale se bucura de lumina care il mangaie. Fiecare moment petrecut in acel loc te relaxeaza tot mai mult si incepi sa simti cum te cuprinde o stare de liniste si pace.
Iti simti ritmul respiratiei si o senzatie placuta de caldura pe piele de la lumina care te-a cuprins. Daca simti ca gandurile incep sa iti fuga in alta parte, focalizeaza-ti din nou atentia spre lumina din locul minunat in care te afli.
pasul 4
MEDITATIA
Concentreaza-te pe respiratie si ramai in aceasta stare meditativa timp de 10-15 minute.
pasul 5
IESIREA
La finalul meditatiei deschizi incet ochii si respiri adanc.
Felicitari ! Tocmai ai iesit din meditatie.
Daca nu ai reusit sa ramai in starea de meditatie decat cateva minute nu te ingrijora, este firesc sa se intampla asa la inceput. Nu te descuraja si continua sa meditezi zilnic. Vei vedea cum de la o zi la alta vei reusi sa ramai in starea de meditatie tot mai mult (ideal fiind sa reusesti sa meditezi minim 15 minute).
Pe viitor voi reveni si cu alte metode de meditatie pentru un nivel mai avansat. Pana atunci, daca esti incepator, exerseaza si bucura-te de stare de bine pe care o resimti.
In speranta ca acest articol ti-a placut si ti-a fost de folos, iti urez ca in fiecare clipa sa poti manifesta tot ce e mai bun din tine.
Fotografii preluate de pe google.com
2 gânduri despre „MEDITATIA. Exercitii pentru incepatori”